RIVER ROUTES
DAYLIGHTING RIVERS
Raw Sight Project: Daylighting Rivers
Τίτλος Σεμiναρίου - Έργου: River Routes / Διαδροµές Ποταµών
Τίτλος 2ης συνάντησης: Emersion / Aνάδυση
Ειδικοί / Experts
Παναγιώτης Λάμπρου / Panayiotis Lamprou
Visual Artist
Ιωσήφ Ευφραιµίδη / Iosif Effraimidis
Architect Engineer - Urban and Regional Planner
Founder of ILIS-SOS
Δηµήτρης Θεοδοσόπουλος / Dimitris Theodosopoulos
Rural and Surveying Engineer Agronomist - Topographer
Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων με τον διακριτικό τίτλο «Ροή»
Friday 25th, Saturday 26th & Sunday 27th of November
Hours: Friday 18:30-21:30, Saturday 10:00-18:00 & Sunday 12:00-16:00
ΑΝΑΔΥΣΗ / EMERSION
Μην βλέπεις µόνο την επιφάνεια και άκου την ιστορία του Ιλισσού, του αρχαίου ποταµού που κυλάει αόρατα κάτω από την Αθήνα, του υπόγειου ποταμού, που τον κάλυψαν σταδιακά από την δεκαετία του 1930 μέχρι την δεκαετία του 1960, για να φτάσει σήμερα, το άλλοτε ιερό ποτάμι να γίνει ένας υπόγειος αγωγός ομβρίων.
Στόχος αυτού του τριήμερου daylighting rivers εργαστηρίου, είναι η ανάδυση του ιερού ποταμού της πόλεως των Αθηνών, τόσο του υπόγειου τμήματος του όσο και της αληθινής του ιστορίας, στα μάτια των κατοίκων. Οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν διαφορετικές διαδρομές του ποταμού, οι οποίες θα περιλαμβάνουν περισσότερα στοιχεία από μια καταγραφή παρατήρησης στο αστικό περιβάλλον.
Στην διεθνή ορολογία χρησιμοποιείται ο όρος Daylighting Rivers για την διαδικασία επαναφυσικοποίησης των υπογειοποιημένων ποταμών και αυτό θα κάνουμε και εμείς με την ερευνητική μας εργασία, για να μπορέσουμε να δούμε το ποτάμι στο μέλλον όπως ήταν κάποτε. Πρόθεση μας να γίνουμε κρίκος στην αλυσίδα των γεγονότων της ανάδυσης του ιερού ποταμού της πόλεως των Αθηνών.
Την πρώτη µέρα ο Παναγιώτης Λάµπρου µαζί µε τον αρχιτέκτονα - πολεοδόμο Ιωσήφ Ευφραιµίδη, Eπιµελητή του ΙΛΙΣ-SOS και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ροή - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων και τον Δηµήτρη Θεοδοσόπουλο, Aγρονόµος, Tοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ και μέλος του Δ.Σ Συλλόγου Ροή - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων, θα παρουσιάσουν στους συµµετέχοντες αρχειακό υλικό, χάρτες και επιστηµονικές πληροφορίες και πρωτότυπο υλικό από προσωπικές αυτοψίες που θα ενσωµατωθούν στην εξέλιξη του συνολικού έργου.
Την δεύτερη µέρα, με αφετηρία το υπόγειο ποτάµι του Ιλισσού, ο Παναγιώτης Λάμπρου θα καθοδηγήσει φωτογραφικά τους µαθητές στο πεδίο να εντοπίσουν τις «διαδρομές» του ποταµού και να απεικονίσουν την ιστορική και περιβαλλοντική όψη του θέµατος ή ίσως καλύτερα τη νοοτροπία µίας κοινωνίας σε διάφορες φάσεις της, όπως αυτές αντανακλώνται στην συμπεριφορά της προς τo ποτάµι.
Ο Δηµήτρης Θεοδοσόπουλος µε τον Ιωσήφ Ευφραιµίδη, θα µας συνοδέψουν, σε προσβάσιµη υπόγεια κοίτη του Ιλισσού, που ρέει ζωντανός κάτω από την γη, από το Καλλιµάρµαρο µέχρι τις εγκαταστάσεις του Εθνικού ΓΣ και όντας στα έγκατα της πόλης, δίπλα στο θορυβώδες νερό θα συζητήσουμε για τα άγνωστα ποτάµια που ρέουν υπογείως στο Αττικό τοπίο.
Η διαδροµή είναι ασφαλής και θα γίνει υπό την καθοδήγηση του εξειδικευμένου και έμπειρου σπηλαιολόγου Δηµήτρη Θεοδοσόπουλου.
Ο εξοπλισµός που παρέχεται είναι ο εξής:
-
Ατομικό κράνος,
-
4 προβολείς για όλη την οµάδα
Ο εξοπλισμός που ο καθένας οφείλει να έχει μαζί του είναι:
-
ένα τουλάχιστον φακό κεφαλής ή χεριού για την κίνηση του στο υπόγειο
-
καλά ορειβατικά παπούτσια
Προαιρετικά:
-
απλή ιατρική μάσκα (για την υγρασία και την μυρωδιά του υπογείου)
-
γάντια (όχι μιας χρήσης)
-
μια αλλαξιά ρούχων για μετά το υπόγειο
Στην έξοδο µας θα δοθεί χάρτης που θα σηµάνει το τοπίο κάτω από τη γη που βρεθήκαµε, ώστε να συνεχιστεί η φωτογράφιση πάνω από τη Γη. Αυτή η προσέγγιση θα έχει στοιχεία από την ανάγνωση του αρχείου την Παρασκευή, όπως ήταν το τοπίο σε προηγούµενες εποχές και θα αντικρίσουµε και την τωρινή του φύση και δοµή.
Η τρίτη µέρα, µε τον Παναγιώτη, είναι αφιερωµένη στην δηµιουργία ατοµικών αλλά και οµαδικών portfolios που θα έχουν την προοπτική να αποτελέσουν µέρος ενός µεγαλύτερου έργου που είναι ήδη σε εξέλιξη.
Tο αποτέλεσµα του πρώτου σεµιναρίου µπορείτε να το δείτε εδώ: River Routes 1st Course
Τα τριήμερα Daylighting Rivers εργαστήρια θα πραγματοποιούνται με την ίδια ερευνητική ομάδα και σε συνεργασία με το Orama, σε διαφορετικά επίγεια και υπόγεια σημεία προσέγγισης του ποταμού Ιλισσού, με πρόθεση η έρευνα να αποτελέσει γόνιμο αποτέλεσμα για την εικαστική έκθεση και συγκέντρωση ποιοτικών πληροφοριών για την ανάδυση και επαναφυσικοποίηση των ποταμών της Αττικής γης.